22 Οκτ 2013

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ.

O Όμηρος πρωταγωνιστεί ακούραστα επί 2.700 χρόνια στη λογοτεχνία, τις τέχνες,στον πολιτισμό αλλά και στη μαζική κουλτούρα της Ευρώπης.

Γνωρίζουμε αν υπήρξεπράγματι ένας άνθρωπος με το όνομα Όμηρος;

Γεγονός είναι ότι υπάρχουν 28.000 στίχοι της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας».

Τρεις αρχαίες πόλεις, η Ίος, η Σμύρνη,η Άμαστρις,έκοψαν νόμισμα με τη μορφή του.

Το αίνιγμα της ταυτότητας δεν εμπόδισε τον Όμηρο να ανακηρυχθεί πατέρας της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και να εμπνεύσει αναρίθμητα έργα τέχνης καθώς και χιλιάδες σελίδες μεταφράσεων, φιλολογικών και ιστορικών αναλύσεων και αυτοτελών έργων από τη γεωμετρική εποχή ώς τις πομπηιανές βίλες κι από τον Ρέμπραντ και τον Λούκας Κράναχ ώς την «Οδύσσεια του Διαστήματος» του Σ. Κιούμπρικ και τον «Οδυσσέα» του Τζ. Τζόις ή τον«Όμηρο» του Μίμο Παλαντίνο,καθώς και εκατοντάδες άλλα έργα και βιβλία.

Μπορεί η βίβλος να έχει πουλήσειπερισσότερα βιβλία, το αρχαιότερο όμως κείμενο είναι τα Ομηρικά Έπη.

Και, όποιος τα έβαλε με τον Όμηρο “έφαγε τα μούτρα του”…
-------------------------------------------------------------------------
Ραψωδοί και Ράπερς.

Είναι γνωστό ότι τα Ομηρικά Έπη τα απάγγελναν Ραψωδοί, στηριγμένοι σε ένα μπαστούνι.

Η προφορική ποίησης των Eλλήνων ραψωδών των τότε… ράπερς (:από το ραπ του ράπ-τω )και των ραπ-σ-ωδών, που την έχουμε σήμερα και γραπτώς, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Η ραπ (rap) Ονομάστηκε έτσι εκ του αγγλικού ρήματος rap [ράπ-τω =χτυπώ(με την έννοια του κεντήματος)].

Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας.

Οι στίχοι, , δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται Οι στίχοι,οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση και ποσότητα, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες, ενώ σε τραγούδια ορισμένων καλλιτεχνών αποκτούν πολιτική προέκταση, ενώ δεν απουσιάζει επίσης η λυρικότητα και η ποιητική πνοή .

Οι ραψωδοί δεν έκαναν αυτό ακριβώς;

Η ραπ (rap) ΔΕΝ είναι κυρίως αφροαμερικανικό μουσικό είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

ΔΕΝ έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική, αλλά κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα.

Κατά αυτή την έννοια οι Έλληνες αναδεικνύονται και σε αυτόν τον νομέα πρωτοπόροι (κάθε αμφισβήτηση είναι επιθυμητή).

Τα Ομηρικά έπη είναι ένα πολύ σοβαρό έργο, που οι ομηρολόγοι (φιλόλογοι, ιστορικοί,αρχαιολόγοι κ.ά.), πρέπει να το εισαγάγουν ως βασικό βοήθημα στην Aνώτατη Eκπαίδευση,αν όχι και ως οδηγό για τη Mέση.

Κάποτε πρέπει τα πανεπιστήμια να αντικαταστήσουν επιτέλους τον αδόκιμο για τέτοιες περιπτώσεις στην ιστορία της Ελλάδος όρο «Προϊστορία της Ευρώπης »με τον όρο «Πρωτοϊστορία» της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...